De ce se deranjeaza oamenii sa voteze?


De ce ne supraestimam puterea votului propriu.

Quattrone & Tversky (1984) au banuit ca exista un motiv psihologic mai complex pentru care oamenii voteaza, in afara explicatiilor obisnuite. Au presupus nu doar ca oamenii voteaza din cauza datoriei democratice si datorita participarii la un ritual social impartasit de toti, dar si ca actul de votare ne arata modul in care vor vota ceilalti.

Acest lucru pare a nu avea sens la inceput, insa mintea umana lucreaza in moduri misterioase. Oamenii stiu ca sunt si altii care gandesc in acelasi mod in ca ei, si daca oamenii “ca ei” nu voteaza atunci candidatul lor nu poate castiga. De aceea trebuie sa voteze si ei.

Pare un rationament incurcat, insa Quattrone & Tversky au descoperit unele dovezi pentru acesta intr-un studiu care urma unuia pe care l-au facut asupra auto-deceptiei (vedeti legatura?!). Au descoperit ca intr-o situatie de vot simulata, participantii s-au comportat ca si cum ar fi considerat ca votul lor ii determina pe ceilalti sa voteze in acelasi mod in care au facut-o ei.

Cu alte cuvinte, oamenii par sa se comporte ca si cum propriul lor comportament este un diagnostic al altor persoane care gandesc in acelasi mod in care ei o fac.

Acesta reprezinta un bun exemplu a puterilor noastre de auto-decptionare si un motiv pentru care auto-deceptionarea poate lucra in avantajul societatii. Democratiile va in general votarea ca pe un lucru bun (cu unele exceptii notabile) si incearca sa o incurajeze, desi oamenii inteleg rational ca votul lor individual nu face practic nicio diferenta. Dar atnuci cand vedem votul nostru ca pe un semnal al modului in care ceilalti se vor comporta, acesta devine mult mai important.

Sunt multe alte paliere ale vietii in care actiuni care par insignifiante de catre indivizi sunt multiplicare pentru a produce beneficii extrem de mari. De exemplu, cand facem un act caritabil putem oferi doar o mica suma; rational intelegem ca nu inseamna mare lucru, dar atunci cand acesti bani sunt combinati cu toti banii oferiti de oamenii care gandesc la fel, suma totala devine semnificativa.

Acest mecanism functioneaza probabil pentru orice numar de alte comportamente prosociale in care presupunem ca propriul comportament este un diagnostic al celorlalti. Reprezinta unul din beneficile neasteptate al inclinatiei noastre pentru auto-deceptionare: uneori propriul narcisism functioneaza in avantajul societatii.

Sursa: http://www.spring.org.uk/2009/10/why-do-people-bother-voting.php

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s